Mengenal Masjid Raya Sultan Ahmadsyah Tanjung Binai Sumatera Utara

Indonesia mempunyai banyak masjid kesultanan Islam peninggalan sejarah masa lampau yang pernah memerintah negara ini. Salah satu warisan sejarah tersebut adalah Masjid Raya Sultan Ahmadsyah Sumatera Utara. Masjid ini dibuat  pada tahun 1884 dan siap pada tahun 1886. Ide penciptaan Masjid Raya Sultan Ahmadsyah adalah Sultan Ahmadsyah waktu itu yang memerintah Kesultanan Asahan Indrasakti 1854-1888.

Ciri darimasjid ini adalah model bangunan melayu. Terlihat dari bentuk segi empat seperti kebanyakan bangunan rakyat Malaysia. Di tepi bumbung juga merupakan ciri daripada pucuk Malaysia ukiran bangunan buluh.

Keunikan masjid ini, tiada tiang di dalam masjid yang mengartikan bahwa Tuhan tidak memerlukan sokongan untuk berdiri. Walaupun pembinaan asas masjid ini, tetapi hampir tidak menggunakan semen, pasir dan batu bata.

Satu lagi keanehan kubah masjid ini terletak di bangunan pusat itu, tetapi di hadapan masjid itu supaya, dilihat dari depan, masjid kelihatan biasa, tetapi menyembunyikan keunikannya.

Di dalam, mimbar masjid dihiasi di ornamen dari China. Mimbar diimport terus oleh Sultan dari China. Di samping itu, terdapat juga sebuah tangga spiral naik ke menara masjid, yang terletak di belakang mimbar. Masjid ini belum ada jam masjid digital di dalamnya waktu pembuatannya.

Bangunan utama Masjid Raya Sultan Ahmadsyah tidak pernah diubahsuai. Tetapi ramai penyokong diganti atau ditambah. Sebuah dapur berbentuk “wudu qullah dan digantikan dengan masjid bilik. Manakala pintu utama dan menara itu dibina kemudian bahawa masjid ini mempunyai dua menara. Di hadapan masjid, ada juga kubur besar mangsa revolusi sosial Mac 1946. perkuburan belakang masjid terdapat imam dan pengerusi masjid.

Pada masa ini di dalam dewan masjid, terdapat juga tiga peraturan-peraturan Asahan Kesultanan. Fungsi penubuhan Masjid Agung Ahmadsyah Sultan bukan sahaja sebagai tempat ibadat tetapi juga lokasi yang strategik bagi pembangunan masyarakat, sebagai ritual, dan masjid yang semakin meningkat dan pembangunan kebudayaan Islam. Sebenarnya ini penyediaan strategi, perancangan dan tindakan dalam konteks penyebaran Islam dalam kehidupan awam. Selain kepentingan upacara keagamaan, juga mempunyai kepentingan politik terhadap hegemoni imperialis.

Fungsi Istana Ahmadsyah juga tempat ibadat masyarakat Islam Tanjung Balai. Di samping itu, di Istana Ahmadsyah juga menjalankan kuliah mingguan, bacaan, ceramah, Ramadan, masjid dan anak-anak remaja untuk belajar di sekolah. Istana Ahmadsyah juga berfungsi sebagai tempat latihan dan menjadi tempat ziarah dan manasiq penyembelihan sosial haiwan korban seperti khitanan dan badan penyolatan.

Malangnya, kini tidak ramai yang tahu sejarah yang tergolong dalam masjid. walaupun termasuk Tanjung Balai masyarakat sendiri. Di samping itu, saksi masjid ini menurun hidup. Tetapi pertama, terdapat Al-Masjid Raya Medan Mahsun di Masjid Sulaimaniyah Serdang Raya. Oleh itu, ia perlu remaja Tanjung Balai memelihara sejarah negaranya agar tidak hilang dalam era semasa.